Januari 2023

Elke avond loop ik met Droppie door de polder. Vaak is het stil, donker, nat, winderig en koud, maar ook vaak prachtig, windstil, een maantje met sterren en af en toe vliegt er een uil over of springen er  wat reetjes over de dijk die ook in de donkere nacht onderweg zijn. Vooral deze maand denk ik aan al die mensen die in de nacht van 31 jan. op 1 feb. niet in slaap konden komen vanwege de wind en werden overvallen door het water. Als boekverkoopster merk ik hoe actueel dit is, ik heb nog nooit zoveel boeken, gerelateerd aan De Ramp, verkocht. De landelijke docu "Het water komt"  en het programma "Ik ben van 1953"  bij Omroep Zeeland zijn erg indrukwekkend. De verhalen en beelden komen nu pas bij me binnen, hoe zijn al die mensen verder gegaan met hun leven ? Slechts 8 jaar ná de oorlog wéér een drama. Veel verhalen heb ik er niet over gehoord, ik heb het voornamelijk uit boeken terwijl de generatie voor mij dit allemaal heeft meegemaakt. Als ik me nu inbeeld dat mensen bekenden hebben zien verdrinken, in doodsnood hebben horen gillen, soms alles zijn kwijtgeraakt en vaak weken zijn geëvacueerd hoe leef je dan verder, heeft dat weerslag op een volgende generatie ? Of gaat men over in een overlevingsmodus ?

Met enige regelmaat kom ik de laatste maanden in Colijnsplaat, daar komen positievere verhalen vandaan die zich ook afspeelden in diezelfde nacht. Eindelijk las ik het kinderboek van Norel: "Houen jongens"  Het succesverhaal van een flinke groep mensen die samen de vloedgolf hebben tegengehouden, geholpen door het toeval dat het water ook een boot vanuit de haven op de kant kwakte, precies vóór de vloedplanken in de steunberen die met man en macht werden gestut door een cordon van bijna uitgeputte mensen. Voor mij zijn het verhalen, al lopend in de grijze polder, verbeeld ik me dat ik de kramp voel van urenlang aan een dakgoot hangen of het verdriet van verlies.

Zeker een reden om veel rekening te houden met ons energieverbruik en onze levenswijze om te voorkomen dat de zeespiegel stijgt en een volgende generatie dit weer mee moet maken.