Tegenstrijdig ?

Het is koud en donker, ik kijk uit naar het Joelfeest. (zoek het maar eens op !)

                      21 december Het Joelfeest. De terugkeer van het licht.

Maar anno 2022 is er een klimaatcrisis en een energiecrises, ik stel voor om juist alle elektrische verlichting, dus ook de buitenverlichting en de kerstverlichting, eens uit te doen en alleen 1 kaarsje of waxinelichtje te branden op deze dag, in het donker geeft 1 zo'n lichtje heel veel licht.

Wanneer heel veel mensen dit doen besparen we wellicht een hoop energie en dat is hard nodig!

Nog even wachten en de dagen gaan weer lengen, ik kijk er naar uit.

Joel was een belangrijk evenement in de Germaanse samenleving. Je kan het Joelfeest dan ook zien als een Germaans midwinterfeest, met 21 december als beginnende dag. 21 december is de kortste dag van het jaar, na deze dag worden alle dagen weer langer de nachten weer korten. Het licht komt dan weer terug!  (bron: Joelfeest | Archeon)

Herkomst van het joelfeest

Het vermoeden bestaat dat het joelfeest oudere wortels heeft. Een bewaard fragment van een Gothische kalender uit de zesde of zevende eeuw bevat bij de maand november het bijschrift Naubaimbair: fruma Jiuleis, hetgeen 'november, de eerste maand van de joeltijd' kan betekenen. (bron: Joelfeest - Wikipedia)

 

Over licht gesproken; in de schuur hangen de eerste lichtbakken (op elektrisch, sorry, ik zal ze niet onnodig laten branden) Deze verlichting wordt door Bram aangelegd (dankjewel Bram) en is mede mogelijk gemaakt door de donaties in november tijdens de jubileummaand (iedereen hartelijk dank)